GTIP Nedir?

Ülkemizde genellikle Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde yer alan 12 haneli kod, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu olarak tanımlanmaktadır. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu hakkında bilinmesi gereken birçok detay bulunmaktadır. Öncelikli olarak GTİP kodları ile beraber ürünlerin özellikleri çok daha belirgin bir hal almaktadır. Yani ürün taşımacılığı sırasında var olabilecek tehlikelere karşı çeşitli önlemlerin alınması mümkündür. Bu önlemler de GTİP kapsamına giren seçenekler arasında yer almaktadır. Ek olarak taşınan ürünlere konulan vergiler de bu kapsamda değerlendirme altındadır.

Gümrük tarifesi beyanı gibi işlemler için özellikle uzmanlardan destek alınması gerekir. Bu gibi tavsiyelerle pek çok kez karşılaşırsınız. Çünkü gümrük uygulamaları büyük bir dikkat istemektedir. Titizlikle yürütülmesi gereken bu işlemlerde gümrük müşavirlerinin desteği de önem arz etmektedir. Son zamanlarda gümrük hizmetlerinin gelişmesi de gümrük müşavirlerinin artmasına neden olmaktadır. Alanınızda uzman olan kişilerde gümrük işlemlerinin daha profesyonel bir şekilde sürdürülmesi de mümkündür. Bu aşamada öne çıkan sorulardan birisiyse GTİP sorgulama işlemleridir.

GTİP kodu sorgulama aşamasında bilinçli davranmak gerekmektedir. Çünkü gümrük GTİP sorgulama işlemleri titizlik ister. Ürün kodunu yanlış tespit ettiğiniz zaman evraklara da yanlış bilgiler işlenir. Bu gibi bir sorunun yaşanması halinde yurtdışı ihracatı yapan firmalar zor durumda kalır. Sizler de gümrük tarife istatistik pozisyonu sorgulama işlemlerini araştırıyorsanız www.tradeatlas.com/tr/page/GTİP-nedir-GTİP-no-sorgulama-GTİP-no-ogrenme linki ile istediğiniz ürünün kodunu bulabilirsiniz. GTİP kodu bulma aşamasında bulduğunuz kodun doğruluğunu da kesinlikle kontrol etmeniz gerekmektedir. Türk Gümrük tarife Cetveli’ni sürekli olarak takip edebilirsiniz. Bu sayede GTİP kodlarını güncellenmiş haline ulaşabilirsiniz. Buradan ihracat GTİP sorgulama işlemlerinde ücretsiz sunulan kodları da bulabilirsiniz.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) Nedir?

GTİP yani gümrük tarifesi istatistik pozisyonu uluslararası alanda genel geçer kabul edilmektedir. Ayrıca dış ticaretle ilgili faaliyetlerde öne çıkan seçeneklerden birisidir. Gümrük tarife istatistik pozisyonu nedir diye sorulduğu zaman da rakamlardan oluşan bir tarife sistemi olduğunu söylemek mümkündür. Bu sistem, uluslararası ticarette, çalışmaların çok daha kolay bir şekilde devam etmesini sağlar. Dış ticaret ürünlerinin tanımlanması, ayırt edici özelliklerin belirlenmesi gibi birçok kolay hal karşınıza çıkmaktadır.

Armonize sistemi bulunan gümrük tarife istatistik pozisyonu numarası 12 hanelidir. Bu sayıda bulunan ilk altı hane, dünyanın her yerinde aynıdır. Yani bu kısımda herhangi bir değişiklik yoktur. GTİP ile ilgili olan düzenlemeler de dünya genelinde ortak yapılmaktadır. Dünya Gümrük Örgütü sorumluluğu altında tutulmaktadır. Ülkemizde ise bu uygulamalardan sorumlu olan kurum, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. GTİP dış ticaretteki diğer kavramlardan daha farklıdır. Bu kodların belirlenmesi ve hesaplanması aşamasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ihracat rakamlarının belirlenmesinde de etkili olduğu bilinmektedir.

GTİP Ne İşe Yarar?

Pek çok kişi ithalat GTİP sorgulama hakkında araştırma yapmaktadır. Bu aşamada öne çıkan sorulardan birisi de GTİP ne işe yarar şeklindedir. Hem ihracat hem de ithalat yapan firmalar için büyük bir kolaylık olan bu kod, gümrük vergilerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Uluslararası ticaretle ilgili olan istatistiklerin tutulmasında kullanımı söz konusudur. Bu sayede farklı ülkelerin ürünleri istediği gibi vergilendirilmesi mümkündür. Var olan istatistikler kullanılarak ihracat ve ithalat işlemlerinin güçlendirilmesi yapılmaktadır. Bunlara ek olarak menşe kuralların tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Yerel vergilerin toplanması, nakliye vergilerinin takip edilmesinde de etkin bir yere sahiptir.

GTİP kodu için birden fazla kullanım alanının olduğu bilinir. Bunlardan birisi dış ticarete bağlı olarak gerçekleştirilen ürünlerin kontrol altında tutulmasıdır. Nakliye işlemlerinde uygulanan vergilerin, istatistiklerin kontrol edilmesinde yer almaktadır. Ticarete yönelik olan toplantılarda, uluslararası ticaret hacminde elde edilen istatistiklerin düzenli bir şekilde kayıt altına alınmasında etkisi vardır. Bu durumlardan ötürü GTİP kodu öğrenme işlemlerinde dikkatli olunmalıdır.

Bir ürün için uygulanacak olan tüm gümrük vergileri, gümrük tarifesi üzerinden devam ettirilmektedir. Bu da tarife tespitinin doğru şekilde yapılması açısından önem arz etmektedir. Gümrük kanununa bakıldığı zaman GTİP numarasının yanlış şekilde beyan edilmesi bazı cezaları da beraberinde getirmektedir. Çünkü GTİP numarasının yanlış beyan edilmesi, eksik vergi ödemelerine yol açabilmektedir. Bunun için de CE, TES şeklinde denetimler uygulanmaktadır. Bu denetimler sırasında uygunluk belgesinin alınmaması, ilgili ürüne el konulmasına yol açmaktadır.  Firmaların ihracat aşamasında ilk olarak Pazar araştırması yapması gerekmektedir. Bu sırada doğru GTİP numarasını bulması gerekmektedir. Böylece ürünlerin tanınması ve buna göre ilerlenmesi de önemlidir. Yapılan araştırmalar sonucunda da doğru bir hedef belirlenip potansiyeli olmayan bir pazarda zaman ve para kaybetmemiş olursunuz.

GTİP Numarasını Nereden Sorgulayabilrsiniz?

Gümrük tarife istatistik pozisyonu numarası hakkında birçok detay merak edilmektedir. Bunlardan birisi de GTİP numarasının nereden sorgulanacağıdır. Sizler ilgilendiğiniz ürünün tarifesini bilmiyor olabilirsiniz. O zaman kullanabileceğiniz pek çok kaynak bulabilirsiniz. Kodu almak için kullanacağınız en basit adımsa Türkiye İstatistik Kurumu web sitesine giriş yapmaktır. Site içerisinde “Tanımları Ara” kısmında “Sınıflandırmalar” sekmesinde güncel olan GTİP seçeneğini seçmelisiniz.

Bu aşamanın ardından “Ara” butonu üzerinden ürününüzü doğru kelimelerle aratabilirsiniz. Karşınıza çıkan sonuçlarla ürününüze en uygun olan kodu seçebilirsiniz. Bulduğunuz ana kodun altında da farklı tanımlar karşınıza çıkacaktır. Bundan ötürü eleme yaparken ürünün özelliklerine göre dikkatli bir seçim yapmalısınız. Altı basamak sonrasında yer alan ikili kodlarla, ürünle ilgili ayrıntı tanımlama yapabilirsiniz. Böylece ürününüz için en doğru kodu seçmiş olursunuz.