Günümüzde ticarette yer alan birçok olmazsa olmaz var. Bunların hepsi ayrı ayrı ticareti oluşturan unsurlar. Dolayısıyla her birinin önemi de var. Ticarette yer alan önemli unsurlardan biri de mutabakat. Mutabakat, firmaların aldığı ve sattığı malların yanı sıra ödeme ve tahsilat gibi diğer tüm işlemleri içeren ve firmalar arasında karşılıklı anlaşmaya dayanan belgeyi ifade eder. Bu nedenle, iki veya daha fazla firma arasındaki ticaretin her aşamasında karşılıklı anlayışı temsil eder.
Mutabakat yapılması için taraflar birbirlerine sözleşme, hesap durumu ve devirlerine ilişkin olarak formları paylaşır. Bu işlemin sonrasında formlar kontrol edilip anlaşmaya varıldığında ıslak imzalı olarak evraklar birbirlerine gönderilir. Tutarlarda ortak paydaya varılıp anlaşma sağlandığında ise mutabakat yapılmış olur.
Cari mutabakat taraflar arasında oldukça önemli. Mutabakat sayesinde unutulan, atlanan ya da yanlış işlenen hareketler fark edilir. Örneğin alıcı, satıcısına ödeme yaptığında bunu da karşı taraf işlemeyi unuttuğunda bu durum mutabakat esnasında fark edilerek hataların düzeltilmesi ve işlenmemiş tahsilatların işlenmesi sağlanır.
Taraflar arasındaki ticaretin ne durumda olduğu ve ortak karara bağlanması adına cari hesap mutabakatlarının zamanında yapılması önemli. Bu yüzden firmalar arasında belirli aralıklarla cari hesap mutabakatlarının yapılması gerekir. Aynı zamanda Türk Ticaret Kanunu’nun 94. Maddesinde de buna dikkat çekiliyor. Bu kanuna göre mutabakatta yer alan bazı detaylara da dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin mutabakatta ilk olarak sözleşmenin ve hesaplardaki devirlerin de kapatılması gerekiyor.
Firmalar arasında yapılan mutabakatların da türleri var. Mutabakat türleri cari hesap mutabakatı ve ba/bs mutabakatı olarak yer alır. Ancak bunun dışında firmalar kendi aralarında da özel mutabakatlar yapabilir.
Cari hesap mutabakatı firmaların karşılıklı olarak birbirleriyle mutabık kalabilmek için yaptıkları mutabakatlar. Firmaların alış-satış işlemlerinin kontrolleri başta olmak üzere ticaretlerinde yer alan hareketlerin teyit edilmesi, olası eksik ve farkların tespit edilmesi açısından önemli. Cari hesap mutabakatı da bu yüzden yapılır ve firmalar açısından önemi büyük olur.
Ba / bs mutabakatları brüt alış ve satışlarla ilgili bildirimlerin doğruluğunu teyit etmek için yapılır. Bildirim alış ve bildirim satış olarak adlandırılan bu mutabakatlar, firmaların bildirdiği alış ve satışları içerir. Ancak son yıllarda ba bs mutabakat işlemleri azaldı. Bunun sebebi elektronik fatura sistemlerinin kullanılmasından kaynaklı değişikliklerden olduğu söylenir.
Avrupa Birliği, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya için temel büyüme hedefleri ve stratejiler içeren bir plan ortaya koymuş. Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını ve ekonomik büyüme ile ilişkili kaynak kullanımını azaltmaya yönelik stratejiler belirlemiş. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla ortaya çıkan Avrupa Yeşil Mutabakatı, başta AB ülkeleri olmak üzere dünya genelinde tüm ülkeleri kapsayan bir küresel değişimi hedefler.
Ab yeşil mutabakat girişimi temel olarak 3 ana başlıkta değişiklik geliştirmeyi amaçlar. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar iklim açısından nötr bir kıta haline gelmesi amaçlanır.
Sera gazı emisyonlarını 2030 senesine kadar en az %55 civarında azaltmak amaçlanır.
2030 yılına gelmeden AB’de 3 milyar kadar ağaç dikimi gerçekleştirmek amaçlanır.
Yeşil mutabakat hem AB’de hem dünyada daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için çalışır. Temel olarak 7 ana stratejisi vardır:
Sürdürülebilir mobilite
Temiz enerji
Yeni inşaat
Kirliliğin kaldırılması
Biyoçeşitliliğin devamı
Çevreye saygılı üretim
Sürdürülebilir gıda
Bu hedeflerin gerçekleşmesi ile hem bugüne hem gelecek nesillere daha güvenilir ve yaşanabilir bir dünyanın bırakılması önerilir. Uzun ömürlü ürünlerin, doğada canlılığın ve temiz havanın oranı artar. Bu da hem şimdiye hem geleceğe olumlu ve uzun ömürlü katkılar sağlar. AB’nin öncülüğünü yaptığı yeşil mutabakat; karbon salınımını önleme, temiz çevre, daha az enerji tüketimi gibi konularda insan yaşamına oldukça pozitif katkı sağlar.
Lojistik sektörü, her şeyden önce karbon salınımıyla dikkat çeken bir sektör. Küresel anlamda tedariğin ciddi bir parçasını içeren lojistik sektörü, dünyanın her yerinde oldukça yoğun. Ancak bu sektör, dünyadaki sera gazının %5’ini tek başına oluşturur. Bu da karbon salınımını azaltma çabalarının önemsenmesini önemli hale getirir.
Lojistik, taşıma, depolama ve dağıtımını yapma şeklinde dünyadaki toplam enerjinin büyük bir kısmını tüketiyor. Bu yüzden lojistik süreçler, enerjide verimliliği arttırma, depolama sistemlerinin dijital hale gelmesi gibi çevresel olumsuz etkileri azaltmaya yönelik potansiyellere de sahip olarak sektörde yer alıyor.
Lojistik sektöründe yeşil mutabakata destek amacıyla birçok önemli adım ve değişiklik yapılır. Çevre dostu taşıma modlarının kullanımı, elektroniğe ve bu açıdan da daha hızlı süreçlerin yönelmesine önem verirler. Buna ek olarak tersine taşımacılık da son derece önemli bir faktör. Bu sayede mal teslimi yapan araçların boş dönmemesi amaçlanır. Araçların mümkün olduğunca boş dönme oranlarını azaltarak karbon salınımını azaltmaya yardımcı olur.
Elektronik sistemlerin kullanımlarının artmasıyla kağıt kullanımının azaltılması, çevreye ve doğaya daha çok yarar sağlaması açısından önemli. Elektronik mutabakat da bu konuda destek olan gelişmelerden biri. Elektronik mutabakat sayesinde hem mutabakat işlemleri daha hızlı yapılır hem kağıt kullanımı ve zaman kaybı gibi durumları önler. Bu da hem firmalara hem çevreye hem dünyaya olumlu anlamda katkı sağlar.